Wrong Way

Om moral: Jamen, det var jo ikke ulovligt!

Spørgsmålet om god moral har fyldt mediebilledet de seneste uger. To kendte danske skikkelser med flosset moral har præget nyhedsstrømmen.

Ingen af dem har imidlertid foretaget sig noget ulovligt, men de har overtrådt kodekset for god moral.

Den ene af de to skikkelser er Lars Løkke Rasmussen (V), der udover at være statsministerkandidat også nyder at flyve på første klasse på andres regning. Du kender sikkert sagen om GGGI og Løkkes luksuriøse rejseaktivitet.

Løkke vakte harme over at have brugt skatteydernes penge lidt for lemfældigt i sin egenskab af formand for GGGI, men alt foregik efter bogen. Hvem kan skyde hans forsvar ned?

“I det omfang, jeg har rejst, har jeg rejst for at udføre den opgave, jeg er blevet betroet, i fuld overensstemmelse med de retningslinjer, som er vedtaget i bestyrelsen.” Lars Løkke Rasmussen, den 5. oktober 2013.

Alle regler er overholdt, men det ser skidt ud for moralen.

Den anden skikkelse med ondt i moralen er Jyske Bank.

DR har med en skjult optagelse dokumenteret, at banken hjælper kunderne til at omgå de danske skatteregler. Undskyldningen ligner til forveksling Lars Løkkes:

“Jyske Bank har ikke foretaget sig noget ulovligt, men tværtimod anbefalet lovlige løsninger til “kunden” modsat hans ønske,” skriver Jyske Bank i en pressemeddelelse den 4. november 2013.

Tilbage står banken med en flosset moral, men med loven på sin side.

Jeg har selv været i nærkontakt med spørgsmålet om moral i denne weekend.

Min kæreste og ungerne var nemlig et smut forbi Panduro Hobby i Høje Taastrup for at shoppe rekvisitter til en kreativ weekend.

I butikken står min kæreste og jeg ved hver vores kasse og betaler hver vores ting. Ekspedienten spørger, om jeg vil have et juleinspirationskatalog med, og jeg siger ja tak. Jeg bliver dog noget mut, da jeg pakker tingene ud derhjemme.

I følge bonnen har jeg betalt 64 kroner for kataloget, hvilket jeg ikke var informeret om. Desuden er min hverdag er digital, og jeg googler mig til inspiration. Jeg kunne aldrig finde på at betale ikke for den slags tryksager.

Og det bliver værre endnu.

I posen finder jeg det tykke Panduro-katalog, som man får hele året i butikken, og et noget tyndere hæfte med juleinspiration. Det samme ligger i min kærestes pose dog med en enkelt forskel:

Hun har ikke betalt noget som helst for sine kataloger.

Så jeg gør som alle andre trolls – skriver et harmdirrende indlæg på Facebook.

Og hvad sker der? Direktøren for Panduro kommer på:

Kommentarspor på Panduro Hobbys Facebook-side

Jeg tillod mig at skrive en email til Thomas Panduro:

Mail til Panduro Hobby
Og direktøren svarede:

Mail fra Panduro Hobby

Der er et moralkodeks til forskel fra Lars Løkke og Jyske Bank til Panduro Hobby.

Min lille sag om 64 kroner for en tryksag betyder faktisk noget. Min korrespondence med Panduro betyder nemlig, at jeg gladeligt kommer igen – dog med den erfaring, at jeg tjekker bonnen og posen en ekstra gang, før jeg forlader butikken.

Danske Bank gamblede også med moralen og mistede 94.000 kunder. Panduro Hobby beholder mig som kunde.

Nu bliver det spændende, om Lars Løkke og Jyske Bank kommer til at bøde for deres moral, eller om de får syndsforladelse af henholdsvis vælgerne og kunderne.

Skriv en kommentar