Skudhul

Tre gode råd til at slå hul igennem til en jobsamtale

Selvom jeg forleden lærte noget om at bruge pull-marketing i jobsøgningen, er push ikke udelukket. Og godt for det, for jeg havde pushet en uopfordret ansøgning til en virksomhed, og på torsdag skal jeg til jobsamtale med direktøren.

Men hvad kan være tricket til at slå hul igennem til en jobsamtale med en uopfordret ansøgning? Her er mine tre gode råd.

Usynlige jobåbninger er de stillinger, der bliver besat via netværk og uopfordrede ansøgninger. Det er de stillinger, der aldrig bliver slået op, men alligevel bliver besat. Og der er mange usynlige jobåbninger ude på jobmarkedet.

Mit trick til den kommende samtale var at lytte på vandrørene. Helt konkret hørte jeg fra mit netværk, at en anden virksomhed i nærmeste fremtid vil lave en større ordre dér, hvor jeg sendte en uopfordret ansøgning.

Jeg ved på forhånd, at der ikke er en stilling ledig lige nu, men hvis rygtet om den store ordre holder stik, er der gode chancer for, at virksomheden skal ansætte flere medarbejdere snart. Og så jeg er måske én af dem. Samtalen på torsdag er afgørende.

Nogle gange er rygter offentlige

Prøv at læse erhvervssektionen i aviserne, Dagbladet Børsen eller erhvervsnyheder på nettet.

Kig efter nyheder om virksomheder, der oplever vækst. Måske har en virksomhed netop lavet en stor ordre hos en anden virksomhed. Det kan også være en hel branche, der oplever fremgang.

Dette er typiske tegn på mulige jobåbninger. Kom virksomheden i forkøbet med en uopfordret ansøgning.

Søg uopfordret i mindre virksomheder

Noget, jeg i øvrigt har bemærket, er en nyhed fra Dansk Erhverv. Den er ganske vist fra 2012, men jeg tror en af konklusionerne holder endnu.

Statistikken viser, at 2 procent af jobbene i mindre firmaer er ubesatte, mens tallet er lavere for virksomheder med flere end 100 ansatte.  Det er ganske vist primært i Hovedstadsregionen, men også Region Midtjylland er godt med.

Den information fortæller mig, at der er større chance for at finde et job, hvis du sender en uopfordret ansøgning til en lille virksomhed.

Den korte version
  • Brug dit netværk til at lytte på vandrørene
    Gå til kaffemøder eller skriv sammen med tidligere kollegaer eller studiekammerater på LinkedIn og Facebook. Måske fortæller de dig om større ordrer, ekspansion eller andet, der typisk medfører nyansættelser i en given virksomhed.
  • Læs erhvervsnyheder og find de virksomheder, som det går særlig godt for
    Hvis du kan læse i en nyhed, at en bestemt virksomhed er ved at forhandle en større ordre hjem eller snart skal ekspandere, er der gode chancer for, at de også skal bruge flere medarbejdere.
  • Søg i mindre virksomheder
    I virksomheder med færre end 100 ansatte er 2 procent af stillingerne ubesatte, mens endnu færre stillinger er ubesatte i større virksomheder. Mange af disse stillinger bliver aldrig slået op.

[ FOTO: Kenny Louie (CC BY-SA 2.0) @Flickr ]

Skriv en kommentar