Longread fra Fyens.dk udstiller forældreansvarsloven

En mand, der dræber sit barns mor, kan ikke få fuld forældremyndighed over barnet efterfølgende.

Sådan har det været siden 1. marts i år, hvor en lovændring til forældreansvarsloven trådte i kraft. Men beskytter den bestemmelse barnet, når forbrydelsen sker i virkeligheden?

Ikke i dette tilfælde, hvor faren til en 5-årig pige skød og dræbte hendes gravide mor og hendes papfar.

Fyens.dk har gravet i, hvad der skete med den 5-årige pige efter det tragiske dobbeltmord i foråret, og historien udstiller i alvorlig grad svaghederne ved forældreansvarsloven og Statsforvaltningens samarbejde med kommunerne i børnesager.

Læs Fyens’ longread Efter dobbeltmordet her

Børn er ikke en præmie, man kan vinde i fogedretten

Børn er altså blevet et stridsmål, som myndighederne behandler som hunden i Holbergs Melampe. I teaterstykket bekriger to søstre hinanden om ejerskabet af en hund. Løsningen på søstrenes konflikt er, at hunden bliver skåret over, og de får en halv hund hver.

De fleste er nok enige om, at man ikke bør dele børn på den måde. Ikke desto mindre er fædrenes rettigheder blevet børnenes mareridt i flere tusinde sager.

Læs mit debatindlæg i Politiken fra den 7. oktober 2016

Forældreansvarsloven svigter skilsmissebørnene

Den ni år gamle forældreansvarslov er ikke for børn. For selvom barnet har, og fortsat skal have, ret til begge sine forældre, så skal hensynet til barnet altid komme i første række. Vi må og skal beskytte børn fra vold, misbrug og overgreb, og det sker ikke i dag.

Lisa Holmfjord, forkvinde i Dansk Kvindesamfund

Læs kronikken fra den 28. september 2016 på B.dk