Valgplakat for Enhedslisten smidt i en sø

Valgsjusk, ikke valgfusk

Hvor mange gange må man stemme ved et valg i et demokratisk land? De fleste vil nok svare én gang – ellers er det fusk.

Ved kommune- og regionrådsvalget i år stemmer jeg to gange. En stemme i København Kommune og en stemme i Høje Taastrup Kommune. Desuden stemmer jeg to gange på politikere, der stiller op til Region Hovedstaden.

Det er ikke valgfusk, men valgsjusk. Nu skal du høre, hvordan det går til.

Indtil for nylig boede jeg på Amagerbrogade i København med min familie.

Lejligheden blev imidlertid for lille, og i slutningen af oktober 2013 flyttede jeg min adresse i folkeregistret til mit nye hjem i Høje Taastrup. Men inden da havde jeg forberedt min test af valgsjusk de to kommuner i mellem.

I begyndelsen af oktober besøgte jeg nemlig Borgerservice i Københavns Kommune. Her fik jeg udleveret to stemmesedler, og så brevstemte jeg på en politiker til Københavns Borgerrepræsentation og på et parti til rådet i Region Hovedstaden.

14 dage senere kom flyttemændene.

De slæbte kasse efter kasse ned fra fjerde sal på Amagerbrogade og kørte hele molevitten ud til vores nye lejlighed på Vestegnen. Få dage efter anmeldte jeg flytning i folkeregistret.

I lørdags, da jeg tømte postkassen, blev valgsjuskeriet en realitet. Et valgkort dukkede op:

Valgkort 2013

Den oplysning, at jeg allerede havde brevstemt i København, er tilsyneladende aldrig dukket op i Høje Taastrup.

Jeg prøver at forestille mig, hvad der ville være sket, hvis jeg også havde brevstemt i Høje Taastrup og nået at flytte min adresse endnu en gang til en tredje kommune.

Uanset hvad, vil jeg i morgen eftermiddag, når jeg får fri fra arbejde, gå hen på Gadehaveskolen og stemme for anden gang ved samme valg.

I de kommende dage vil jeg forsøge at finde et svar på, hvordan valgsjusk kan lade sig gøre i vores land, der ikke tøver med at tvinge diktaturlande til at indføre demokrati.

Fortsættelse følger…

2 thoughts on “Valgsjusk, ikke valgfusk

  1. Og når du går hen og stemmer, vil du få at vide, at der ER brevstemt. Din situation har intet med fusk eller sjusk at gøre, opstår i tusindsvis af gange, når der brevstemmes inden valgkort udsendes….. kom igen!

  2. På Økonomi- og Indenrigsministeriets vegne kan jeg oplyse, at det, du beskriver, er helt efter reglerne. Da du ikke længere boede i Københavns Kommune på valgdagen og derfor ikke stod på valglisten i Københavns Kommune, er din brevstemme blevet sorteret fra dagen før valgdagen, hvor kommunerne gennemgår samtlige brevstemmer og holder dem op mod valglisterne. Valgkortene udskrives, så snart valglisterne er udtrukket 15 dage før valgdagen. Du har derfor modtaget valgkort til valget i din nye kommune og har så kunnet gå ned og stemme til valget i Høje Taastrup. Det er derfor kun den stemme, du evt. har afgivet i går i Høje Taastrup, der bliver talt med.

Skriv en kommentar